Rijangst

Bang voor iets dat kan gebeuren? Lees hier alles over angst.

online therapie bij angst

Rijangst

Rijangst (ook wel amaxofobie genoemd) is een overmatig en niet-functionele angst om een voertuig te besturen. Maar de angst kan ook bestaan als je bijrijder bent. Rijangst is niet een afzonderlijke aandoening in het diagnostische handboek (de DSM-IV), maar is vaak een onderdeel van een paniekstoornis met agorafobie of post traumatische stress.  Vaak ontstaat het ook naar aanleiding van een angststoornis of een traumatisch gebeurtenis. Echter kan onvoldoende ervaring en routine ook angst in de hand werken.

Wanneer je rijangst hebt, ben je niet alleen bang in het verkeer, maar heb je ook last voor de bijkomende symptomen. Je kunt last hebben van spierkrampen, duizelingen, hyperventilatie, transpireren, trillen, misselijkheid of hartkloppingen. Veelal ontstaat er tijdens het autorijden een paniekaanval. Je verliest het overzicht en raakt in paniek. Vaak zijn mensen bang voor een herhaling van deze paniek. Er ontstaat ‘angst’ voor de angst. Dit zorgt er vaak voor dat mensen gaan vermijden om te moeten autorijden.

Veel mensen hebben er wel eens last van. Ongeveer de helft van de mensen met een rijbewijs is wel eens angstig of nerveus als zij achter het stuur zitten.

Heb je last van Rijangst en wil je er van af?

Gelukkig is rijangst een aandoening die vaak goed te behandelen is. Door middel van bijvoorbeeld een EMDR behandeling, of cognitieve gedragstherapie is het mogelijk om de angst te verminderen en weer ontspannen te kunnen rijden. Boek een consult online!

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp