Omgaan met Asperger syndroom

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Hoe omgaan met Asperger syndroom?

Het Asperger syndroom is een vorm van autisme. Mensen met Asperger hebben moeite met vaardigheden op het gebied van de omgang met andere mensen. Het is een ontwikkelingsstoornis. Dat betekent dat de kenmerken van Asperger al bij de geboorte aanwezig zijn.

Mensen met het syndroom van Asperger hebben vaak een normale intelligentie en praten vaak duidelijker dan mensen met klassiek autisme. Hierdoor kunnen ze zich vaak goed redden in de maatschappij. Het kan daardoor voorkomen dat pas op latere leeftijd een diagnose wordt gesteld.

Als je het syndroom van Asperger hebt, kan het zijn dat je het moeilijk vindt om letterlijk en figuurlijk taalgebruik uit elkaar te houden, om aan te voelen wat sociaal gewenst is, om  aan te voelen hoe iemand anders zich voelt of om te laten zien dat je de ander begrijpt. Mensen met Asperger hebben vaak een hobby of interesse die hen erg bezig houdt, en de motoriek is vaak minder goed ontwikkeld.

Als je iemand kent die het syndroom van Asperger heeft, is het belangrijk om te begrijpen wat diegene moeilijk vindt en waar je rekening mee moet houden. Het is bijvoorbeeld belangrijk om veel structuur te geven en voorspelbaar te zijn. Maak duidelijke afspraken over hoe de dingen verlopen, en als het verandert, overleg dat dan op tijd. Geef duidelijke, concrete opdrachten en controleer of de opdracht duidelijk is. Vermijd het gebruik van spreekwoorden, en visualiseer zoveel mogelijk. En wat ook erg belangrijk is: vergeet niet te kijken naar wat de ander wel goed kan. Mensen met Asperger hebben uitdagingen, maar er zijn ook een heleboel dingen waar ze juist beter in zijn. Maak daar gebruik van, en geef de ander de kans om te doen waar hij goed in is.

Heb je vragen over het Asperger syndroom? Vraag advies online aan!

Wil je meer informatie over het syndroom, diagnose, begeleiding en behandeling? Of leren omgaan met Asperger syndroom? Vraag jij je af of jij of iemand anders Asperger heeft? Vind je het moeilijk om om te gaan met iemand in jouw omgeving die Asperger heeft? Of wil je gewoon wat simpele tips om om te gaan met je klachten?

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult