HSP of HSS

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Hooggevoeligheid HSP of HSS

Een high sensitive person (HSP) is iemand die hooggevoelig is voor prikkels van buitenaf, en meer moeite heeft om alles uit zijn omgeving te filteren. Hierdoor leiden zij over het algemeen een wat rustiger leven, en trekken zij zich vaker terug. Echter is niet elke HSP’er hetzelfde.

Er zijn namelijk twee soorten HSP’ers. De grootste groep (zo’n 70%) is van nature rustig en meer introvert. Ze voelen zich vaak prettig bij een redelijk gelijkmatig en overzichtelijk leven met weinig risico’s. Zij zijn minder impulsief en houden vaak niet van drukte; de zogenaamde ‘rustzoekers’.

Het tweede deel HSP’ers (zo’n 30%) is juist op zoek naar nieuwe ervaringen en spanning, en is meer extravert. Zij worden ook wel high sensation seekers (HSP HSS) genoemd. In vergelijking met de eerste groep is dit type meer op de buitenwereld gericht. Zij houden van spanning, avontuur en risico’s op financieel, sociaal, fysiek en wettelijk gebied.
Toch raken zij wel snel overprikkeld en overbelast. Ook raken ze snel uitgekeken op dingen. Ze leven met één voet op de rem, en met één voet op het gaspedaal. Dit houdt in dat ook zij regelmatig behoefte hebben aan rust en afzondering. Dit kan soms erg tegenstrijdig lijken, en verwarrend zijn voor henzelf, maar ook voor hun omgeving.

Online hulp bij Hooggevoeligheid HSP of HSS

Wil je graag meer leren over jezelf, en ontdekken of je juist een high sensitive person of juist een high sensation seekers bent, neem dan contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult