Angst voor afwijzing

Bang voor iets dat kan gebeuren? Lees hier alles over angst.

online therapie bij angst

Online hulp om angst voor afwijzing te overwinnen

Iedereen is wel eens bang om afgewezen te worden, of dit nu in een relatie is, in vriendschappen of onder collega’s.  We willen ons allen graag geliefd voelen. Een bepaalde angst om afgewezen te worden is dus normaal. Echter kan dit in sommige gevallen zo ver gaan, dat het je leven ernstig belemmert. Door de angst kan je sociale situaties, relaties, of vriendschappen zelfs gaan vermijden.

Je wilt voorkomen dat je afgewezen wordt, je wilt niet horen dat je niet goed genoeg bent. Je wilt niet beoordeeld worden, en je wilt al helemaal geen fout maken. Echter, door de situaties juist uit de weg te gaan, maak je de angst juist groter. Het wordt steeds moeilijker om een gesprek aan te gaan met een vreemde, of om iemand iets te verzoeken. Want, wat als..?

Angst kan ontstaan door een eerdere negatieve ervaring, ervaringen met pesten, ruzies, relatieproblemen, scheiding van ouders of faalangst.
Bij een afwijzing kun je allerlei emoties ervaren. Denk aan schaamte, vecht- of vluchtrespons, onzekerheid, minderwaardigheid, stress, angst en depressieve gevoelens.

Hoe kan je de angst overwinnen? Een belangrijke eerste stap is juist om te oefenen. Ga sociale situaties opzoeken, zonder dat er te veel van afhangt. Ook al word je wellicht afgewezen, je moet ervaren dat het oké is. Een afwijzing is niet het einde van de wereld.
Je kan leren om dit te relativeren. Hierbij helpen gedachten als ‘Niet iedereen is hetzelfde, of heeft dezelfde smaak’ of ‘Het is niet belangrijk hoe anderen over mij denken’ of ‘Ik ben niet zijn/haar type’ of ‘Dit zegt meer over die persoon dan over mij’. Hierdoor kan je leren om de emoties te verminderen, zodat het aangaan van sociale situaties steeds makkelijker wordt.

Vraag online hulp aan

Wil je meer hulp hierbij, maar wil je ook graag anoniem blijven? Dat kan! Neem contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult