Specifieke Fobie

Bang voor iets dat kan gebeuren? Lees hier alles over angst.

online therapie bij angst

Specifieke fobie

Een specifieke fobie is een psychische aandoening waarbij iemand een overmatige angst heeft ontwikkeld voor specifieke situaties. Je kan bijvoorbeeld denken aan hoogtevrees, sociale gebeurtenissen, dieren of onweer. De angst staat vaak niet in verhouding tot de reële bedreiging van de situatie, en de lijder is zich hiervan bewust. Echter vermindert dit de angstgevoelens niet.

Wat is de oorzaak van een specifieke fobie?

Een duidelijke oorzaak van een specifieke fobie is niet altijd te achterhalen. Iedereen kan een fobie ontwikkelen. Bepaalde fobieën ontstaan in de kindertijd en gaan vanzelf weer over. Echter kunnen veel fobieën ook blijven bestaan, en iemands leven dusdanig negatief beïnvloeden. In dat geval is er therapie nodig om de specifieke fobie te behandelen.

Tijdens de therapie kan er aandacht worden gegeven aan de inhoud van de specifieke fobie, de angstklachten (hyperventilatie, paniekaanvallen) en vermijdingsgedrag. Vaak vermijdt de lijder de situaties waarin de angst tot uiting zou kunnen komen. Echter zorgt vermijdingsgedrag juist voor een verergering van de fobie en klachten. Het houdt de specifieke fobie in stand.

Dé manier om van een specifieke fobie af te komen

Door stap voor stap juist dat te doen waar je bang voor bent, krijg je er steeds meer vertrouwen in dat je angstige verwachtingen niet uitkomen. Dat is eng, maar het werkt. Wil je leren om de specifieke fobie te controleren, en aan te pakken, neem dat contact op E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult