Depressie bij ouderen

Lees hier hoe om te gaan met tegenslagen, ups en downs en depressie.

online therapie bij depressie

Depressie bij ouderen

Depressie uit zich anders wanneer het gaat om jongeren dan volwassenen. Vaak wordt deze diagnose ook niet herkend. Dit komt omdat het dus verschilt van de depressies bij jongeren, maar ook omdat veel klachten, worden toegewezen aan de hoge leeftijd. Hierdoor krijgen de ouderen niet de juiste hulp.

De symptomen van depressie zijn onder andere; vergeetachtigheid, besluiteloosheid, concentratieproblemen, slaapproblemen, vermoeidheid, droge mond, onverklaarbare pijn, trillende handen, somberheid, prikkelbaarheid, piekeren, traagheid in praten, denken en bewegen.

Ook bij ouderen heeft somberheid vaak geen duidelijke aanwijsbare oorzaak, maar is het een combinatie van biologische, sociale en psychische factoren. Erfelijkheid speelt op biologisch vlak een rol, maar ook hormonen, medicijnen en alcohol kan een depressie uitlokken. Vooral ziekten of invaliditeit hangt samen met een depressie. Ouderen met een beroerte, hart- en vaatziekten, de ziekte van Parkinson of diabetes lopen een grotere kans op het krijgen van een depressie.
Ook moet het sociale aspect niet onderschat worden. Het overlijden van een partner, of vriend(in), maar ook bijvoorbeeld pensionering of een verhuizing maakt ouderen kwetsbaar voor depressies. Wat betreft psychische factoren speelt de persoonlijkheid van de oudere een rol.

Boek een consult online

Boek geheel anoniem en voordelig een consult online!

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult