Winterdepressie

Lees hier hoe om te gaan met tegenslagen, ups en downs en depressie.

online therapie bij depressie

Winterdepressie

De zomer is voorbij. De blaadjes aan de bomen beginnen te vallen, de dagen worden weer korter… Veel mensen ervaren dan de winterblues of een winterdipje. Echter, wanneer er dusdanige ernstige klachten ontstaan kan dit leiden tot een winterdepressie. Meer dan honderdduizenden mensen ervaren jaarlijks een winterdepressie.

De symptomen kunnen een vervelende impact hebben op je psychische en lichamelijke welbevinden. Denk hierbij aan vermoeidheid, veel behoefte aan slaap, verstoord dag- en nachtritme, verstoord eetpatroon, somberheid, prikkelbaarheid, weinig behoefte aan sociale contacten en lusteloosheid.

Wat is de oorzaak van een winterdepressie?

De belangrijkste oorzaak is het ervaren van minder daglicht. De hoeveelheid daglicht is van grote invloed op ons lichaam.

Zo ook op bijvoorbeeld de melatonine-spiegel. Melatonine is het hormoon dat ’s avonds zorgt dat je slaperig wordt. Ook zorgt het voor een gezond dag- en nachtritme. In de winter, bij weinig daglicht, kan het voor komen dat je lichaam ook overdag meer melatonine aanmaakt.  Dit veroorzaakt de klachten als onder andere vermoeidheid, lusteloosheid, en de behoefte aan calorierijk voedsel.

Daglicht zorgt ook voor de aanmaak van vitamine D. De minder zonnige en kortere dagen tijdens de Nederlandse winter kunnen zorgen voor een tekort hieraan. Een tekort aan vitamine D is ook een belangrijke veroorzaker van bovenstaande beschreven symptomen.

Vaak verdwijnen de klachten weer in het voorjaar. Echter hoef je daar niet op te wachten. Door een aantal tips kan je je al een stuk beter gaan voelen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld lichttherapie, vitamine D tabletten slikken of meer naar buiten gaan, ook bij minder zonnig weer. Voor meer tips en hulp, neem contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult