Platonische relatie

Lees hier over veelvoorkomende problemen en wat jij zou kunnen doen.

online therapie bij relaties

Online advies en hulp

Veel mensen vragen zich wel eens af of een platonische relatie kan bestaan tussen mensen van verschillende geslachten. Kunnen een man en een vrouw een vriendschappelijke relatie hebben, zonder dat er verliefde emoties, diepere liefde en seks aan te pas komen?

Je kunt op verschillende manieren van verschillende personen houden. Denk hierbij aan de liefde die je voelt voor bijvoorbeeld je ouders, je kinderen, je broers/zussen, of je vrienden. De liefde voor hen kan verschillen, en kan zich anders uiten.

Je kunt op verschillende niveaus van mensen houden;

  • spiritueel, je manier waarop jullie beiden in het leven staan
  • mentaal, je hebt respect voor elkaars kennis en vaardigheden
  • emotioneel, dit uit zich in begrip, steun en warmte die je voor elkaar hebt
  • lichamelijk, seksualiteit en begeerte

Een gezonde liefdesrelatie zou alle vier de niveaus moeten bevatten. Bij een platonische relatie, ook wel cross-sekse-vriendschap genoemd, tussen twee heteroseksuele mensen van verschillende geslacht vind je ook één of meerdere van de eerste drie elementen. Echter zijn de grenzen tussen vriendschap en liefde vaak wat troepel. Hierdoor kunnen deze relaties als verwarrend of pijnlijk worden ervaren. Je kunt een platonische relatie behouden, maar dan moeten de verwachtingen en uitdagingen met betrekking tot gebondenheid, seksualiteit en (romantische) aantrekkingskracht, duidelijk uitgesproken worden. Op deze manier is het mogelijk om verwarring en verkeerde verwachtingen te voorkomen.

Boek een consult bij een platonische relatie

Ben je op zoek naar hulp, advies of heb je vragen over platonische relatie? Boek gerust een consult bij E-Consulenza en wij helpen je graag verder.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.