Wat is een platonische relatie?

Lees hier over veelvoorkomende problemen en wat jij zou kunnen doen.

online therapie bij relaties

Wat is een platonische relatie tussen man en vrouw?

Veel mensen vragen zich wel eens af of een platonische relatie tussen man en vrouw kan bestaan. Kunnen een man en een vrouw een vriendschappelijke relatie hebben, zonder dat die een verliefde emotie, diepere liefde of seks behoefte hebben?

Je kunt op verschillende manieren van verschillende personen houden zonder een liefdesrelatie tussen mannen en vrouwen. Denk hierbij aan de liefde die je voelt voor bijvoorbeeld je ouders, je kinderen, je broers/zussen, of je vrienden. De liefde voor hen kan verschillen, en kan zich anders uiten.

Je kunt op verschillende niveaus van mensen houden in de vorm van een relatie;

  • spiritueel, je manier waarop jullie beiden in het leven staan
  • mentaal, je hebt respect voor elkaars kennis en vaardigheden
  • emotioneel, dit uit zich in begrip, steun en warmte die je voor elkaar hebt
  • lichamelijk, seksualiteit en begeerte

Als een liefdesrelatie gezond zou zijn, dan zou het alle vier de niveaus moeten bevatten. Bij een platonische liefde, tegenwoordig ook wel cross-sekse-vriendschap genoemd, tussen twee heteroseksuele mensen van verschillende geslacht vind je ook één of meerdere van de eerste drie elementen. Echter zijn de grenzen tussen vriendschap en liefde vaak wat troebel. Hierdoor kunnen deze relaties als verwarrend of pijnlijk worden ervaren. Je kunt een platonische relatie behouden, maar dan moeten de verwachtingen en uitdagingen met betrekking tot gebondenheid, seksualiteit en (romantische) aantrekkingskracht, duidelijk uitgesproken worden. Op deze manier is het mogelijk om verwarring en verkeerde verwachtingen te voorkomen.

Boek een consult bij een platonische relatie

Ben je op zoek naar hulp, advies of heb je vragen over relaties? Boek gerust een consult bij E-Consulenza en wij helpen je graag verder voor een advies op maat door een van onze online psychologen.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult