Hulp bij Dementie

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Hulp bij Dementie

Dementie openbaart zich vooral op latere leeftijd. Dus hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans is dat ze een bepaalde vorm van dementie ontwikkelen. Tegenwoordig neemt het percentage ouderen in Nederland toe, wat betekent dat er steeds meer mensen met een vorm van dementie zijn. Één op de vijf mensen krijgt te maken met dementie.

Er zijn veel voorkomende vormen. De meest bekende zijn Alzheimer en vasculaire dementie. 65% van de mensen met dementie heeft de vorm Alzheimer. Dit werd vroeger (pre)seniele dementie genoemd. Vasculaire wordt veroorzaakt door CVA’s.
Maar er zijn nog meer vormen van dementie zoals Lewy-body-dementie, Parkinson-disease-dementia of frototemporale dementie.

Dementie betekent dat er een verstoring is in de informatieverwerking van de hersenen. De zenuwcellen in de hersenen en de verbindingen hiertussen gaan kapot. De hersenen functioneren dus niet meer goed.

In het beginstadium valt vaak op dat het geheugen van de persoon minder wordt. Er is een desoriëntatie in tijd, plaats en persoon. Daarnaast kan er sprake zijn van de volgende aandoeningen: afasie (taalstoornis), agnosie (onwetendheid, bijvoorbeeld niet op de naam van een bekend voorwerp kunnen komen), apraxie (onvermogen om complexe handelingen uit te voeren), moeite met executieve functies (hogere controlefuncties van de hersenen) en moeite met de aandacht.

Vervolgens krijgt de persoon moeite met denken en het gebruiken van taal. Ook het gedrag en karakter van de persoon kan veranderen. Er ontstaan meerdere symptomen zoals; persevereren (herhalen van woorden of bewegingen), confabuleren (fantasieverhalen om de ‘lege’ plekken op te vullen), verzamelzucht, achterdocht, decorumverlies, stemmingsstoornissen, hallucinaties, denkstoornissen, gedragsstoornissen, persoonlijkheidsveranderingen en verwijzingen naar het verleden.
Uiteindelijk raakt de persoon door de gevolgen van dementie zo verzwakt dat hij vaak overlijdt door een ziekte of infectie.

Zoek je hulp bij dementie voor jezelf of iemand in je omgeving?

E-Consulenza is dé online psycholoog die hulp biedt bij dementie. Wij rijken je de juiste handvatten aan en geven advies. Omschrijf het probleem en onze professionals helpen je graag verder. Boek een consult!

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult