Eenzaamheid

Moeite met grenzen stellen of je mening delen? Kom voor jezelf op.

therapie bij Assertiviteit

Eenzaamheid

Gevoelens van eenzaamheid zijn, net als pijn, een signaal dat er iets niet in orde is. Uit neuropsychologisch onderzoek blijkt dat er bij eenzaamheid hetzelfde hersengebied geactiveerd is als wanneer men fysieke pijn voelt. Gevoelens van eenzaamheid is een veelvoorkomende klacht. In 2012 gaf bijna 40% van de bevolking van 19 jaar en ouder aan eenzaam te zijn.

Belangrijk is om hierbij onderscheid te maken tussen je alleen voelen, en niet perse alleen zijn. Eenzaamheid kenmerkt zich door het fysiek ervaren van een gebrek aan verbondenheid met anderen. Dit wordt ook wel omschreven als een gevoel van verdriet, van leegte.

De oorzaak van eenzaamheid kan onder andere gezocht worden in verstoringen in het levenspatroon. Omstandigheden als het moeten wennen in een nieuwe baan, het verhuizen van familie/vrienden, of het overlijden van naasten, maar ook kleine verstoringen kunnen tot gevoelens van eenzaamheid leiden.

Doordat veel eenzame mensen het idee hebben machteloos te staan, is het soms lastig om iets aan die gevoelens van eenzaamheid te doen. Erkennen dat er een probleem is, is een belangrijke eerste stap.

Online hulp bij eenzaamheid

Wil je verdere stappen zetten om je eenzaamheid tegen te gaan, neem dan contact op met E-consulenza. Boek online een consult en ontvang advies van professionals.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult