Zelfvertrouwen vergroten

Moeite met grenzen stellen of je mening delen? Kom voor jezelf op.

therapie bij Assertiviteit

Je zelfvertrouwen leren vergroten?

Met zelfvertrouwen bedoelen we het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Of je zelfvertrouwen hebt, hangt sterk af van je zelfbeeld (het beeld dat je over jezelf hebt) en je eigenwaarde (vinden dat je de moeite waard bent). Allemaal woorden die bijna hetzelfde betekenen, en allemaal invloed op elkaar hebben. Dat er toch verschillende woorden voor bestaan, komt omdat deze woorden soms iets kunnen zeggen over de oorzaak waarom je je soms niet goed voelt over jezelf, en over het gevolg daarvan.

Als je zelfvertrouwen hebt, vertrouw je dus op jezelf. Dat je die toets kan halen. Dat je een gesprek kan aanknopen met een leuke kerel zonder af te gaan. Dat je goed kan overkomen in een belangrijk sollicitatiegesprek. Dat je dingen kan doen zonder hulp van anderen. En dat ook als je een keer een fout maakt, je nog steeds een leuk persoon bent.

Heb je weinig zelfvertrouwen en vermijd je bepaalde situaties?

Als je weinig zelfvertrouwen hebt, ben je misschien geneigd om bepaalde situaties te vermijden. Of misschien probeer je het juist te compenseren, door te doen alsof je zelfverzekerd bent. Mensen met weinig zelfvertrouwen raken vaak in een negatieve spiraal terecht. Het is spannend om je te presenteren aan nieuwe mensen, maar ook  om contacten te onderhouden, omdat je verwacht dat anderen je niet leuk zullen vinden. Je wordt minder spontaan en sociaal, waardoor je je nog slechter gaat voelen over jezelf.

Online hulp bij om je Zelfvertrouwen te vergroten – Boek een consult online voor tips en advies

Als je in zo’n negatieve spiraal zit, is het belangrijk dat je dingen gaat doen waardoor je je weer goed gaat voelen over jezelf. Vraag je eens af wat je nu wél leuk vindt aan jezelf. Kom erachter welke gedachten je hebt die ervoor zorgen dat je onzeker wordt. Besef je wel: gedachten zijn geen feiten. Als je denkt dat anderen je niet leuk vinden, is dat waarschijnlijk niet eens waar. Toch zonde om je druk te maken over een gedachte die niet klopt? Hoe je die onzekere gedachten kan omzetten in gedachten die je wel zelfvertrouwen geven en vergroten, kan je leren. Je moet alleen even weten hoe.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.