Voor jezelf opkomen

Moeite met grenzen stellen of je mening delen? Kom voor jezelf op.

therapie bij Assertiviteit

Voor jezelf opkomen

Heb je het idee dat anderen over je heen lopen? Vind je het lastig om je grens aan te geven? Vind je het moeilijk om voor jezelf op te komen? Lees dan eens de onderstaande tips.

Vraag jezelf eens af waarom je het moeilijk vindt om voor jezelf op te komen? Er kunnen namelijk meerdere redenen zijn waarom je dit gedrag niet toepast. Het kan bijvoorbeeld zijn omdat je niet direct een goed tegen antwoord kan geven, en je meer tijd nodig hebt. Of omdat je bang bent dat de ander boos wordt en je een conflict liever uit de weg wilt gaan. Een ander veelvoorkomende reden is vaak een gebrek aan zelfvertrouwen; je hecht vaak te weinig waarde aan je eigen mening en je eigen gevoel. Want; waarom wil je perse voorkomen dat die ander boos wordt, maar zit jij wel met een vervelend gevoel?

  • Vraag gewoon eens door. Je hoeft niet boos te worden, en je hoeft geen conflict te vermijden, je kan gewoon vragen waarom iemand een bepaalde opmerking maakt of kritiek geeft. Probeer te achterhalen waarom iemand iets doet of zegt, zonder direct te oordelen.
  • Vervolgens kan je aangeven dat de ander dit mag vinden/denken. Jij hoeft het hierin niet eens te zijn met die ander. Het is slechts een mening, en niet perse de waarheid. Hierdoor accepteer je de persoon zelf, en kweek je begrip bij de ander. Dit haalt het conflict uit de situatie.
  • Daarna geef je jouw mening. Dit is waarschijnlijk de meest moeilijke, maar ook meest belangrijke stap. Zeg rustig wat je vindt van de situatie, het gedrag of opmerking van de ander. Bijvoorbeeld; “Ik merk dat ik het niet prettig vind, wat je nu zegt/doet.
    Door dit te benoemen laat je anderen zien waar jouw grenzen liggen, en hoe ze met jou om moeten gaan. Door dit vaker te oefenen wordt het steeds makkelijker, en word je steeds duidelijker naar de omgeving.

Voor jezelf opkomen – Advies en tips van een deskundige

Leer voor jezelf opkomen! Onze specialisten kunnen jou adviseren en tips geven om assertief te worden zodat je voor jezelf opkomt. Boek een online consult bij E-Consulenza.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.