Zenuwachtig

Moeite met grenzen stellen of je mening delen? Kom voor jezelf op.

therapie bij Assertiviteit

Zenuwachtig

Zenuwachtig; iedereen is het wel eens. Maar wat nu als het te veel overheerst, en het je school, werk of relatie negatief beïnvloedt. En wat gebeurt er eigenlijk met ons lichaam als we zenuwachtig zijn. En nog belangrijker; wat kan je er tegen doen?

Een beetje zenuwen hebben kan erg nuttig zijn. Het maakt ons alert, en zet ons aan tot prestaties. Echter kan het ook omslaan tot vele klachten en nare gevoelens. Je lichaam maakt door de spanning en stress allerlei stoffen aan om je klaar te maken om te vechten of vluchten.
Je zintuigen zijn overmatig alert, waardoor je schrikachtig wordt. Je gaat zweten zonder dat je je fysiek inspant. Je pupillen verbreden zich, je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan en je gaat oppervlakkig ademhalen. Hierdoor kan je pijn of druk op je borst ervaren. Ook kan je moeite hebben om je te concentreren door alle lichamelijke gewaarwordingen die je voelt.

Ben je vaak zenuwachtig en zoek je hulp?

Vaak ontstaan deze zenuwen als je stress hebt voor een bepaalde gebeurtenis. Belangrijk is het dus om deze stress aan te pakken. Een belangrijke tip is om je goed voor te bereiden. Zorg dat je zo veel mogelijk weet wat er van je verwacht wordt, zorg dat je weet waar je moet zijn. Neem niet te veel koffie, cola of chocolade, dit kan je klachten juist versterken. Luister prettige muziek, of doe ontspanningsoefeningen. En onthoud; het is heel normaal om wat gespannen te zijn.
Wil je graag leren om stress te verminderen en beter om te gaan met zenuwen, neem dan contact op met E-Consulenza.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.