Hooggevoeligheid

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

Hooggevoeligheid | hulp

Ieder mens is verschillend. Dit betekent dat iedereen de wereld om zich heen ook anders ervaart.  Dit heeft te maken met hoe gevoelig iemand is. Als iemand zeer gevoelig is, noemen we dat hooggevoelig oftewel highly sensitive person (HSP). Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig.

HSP’ers zijn gevoeliger voor prikkels van buitenaf, waardoor ze zich vaker niet op hun gemak voelen. Ze hebben een diep en rijk innerlijk leven; ze dromen en fantaseren veel. Ze voelen stemmingen en sferen goed aan. Ze zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch. Ook functioneren ze vaak minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden. Ook kunnen ze moeite hebben om grenzen aan te geven en in balans te blijven. Daarnaast hebben ze sneller last van stress, spanning en fysieke klachten als hoofdpijn, maag/darmklachten en allergieën.
Ook hebben HSP’ers een groter risico op het ontwikkelen van psychische klachten en stoornissen als stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Hooggevoeligheid kan erg veel invloed hebben op onze school, ons werk, en onze relaties. In de huidige maatschappij wordt hooggevoeligheid vaak niet erg gewaardeerd. Hierdoor hebben veel mensen de neiging deze eigenschap te onderdrukken of te negeren.

Echter, door juist de eigenschap te erkennen en te accepteren, kan het in plaats van een valkuil juist uitgroeien tot een mooie kwaliteit. HSP’ers kunnen zich bijvoorbeeld erg goed inleven in anderen en goed waarnemen wat een ander nodig heeft. Ook kunnen HSP’ers intens genieten van het leven!

Heb jij hulp nodig bij hooggevoeligheid?

Wil je graag leren meer positieve waardering uit je hooggevoeligheid te halen, neem dan contact op met E-Consulenza.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp