Hulp bij hooggevoeligheid

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Ben je overgevoelig?

Ieder mens is verschillend. Dit betekent dat iedereen de wereld om zich heen ook anders ervaart. Dit heeft te maken met hoe gevoelig iemand is. Als iemand zeer gevoelig is, noemen we dat hooggevoelig oftewel highly sensitive person (HSP). Ongeveer 1 op de 5 mensen heeft een hooggevoelig karakter.

HSP’ers zijn gevoeliger voor prikkels van buitenaf, waardoor ze zich vaker niet op hun gemak voelen. Ze hebben een diep en rijk innerlijk leven; ze dromen en fantaseren veel. Ze voelen stemmingen en sferen goed aan. Ze zijn vaak plichtsgetrouw en perfectionistisch. Ook functioneren ze vaak minder goed als ze geobserveerd of geëvalueerd worden. Ook kunnen ze moeite hebben om grenzen aan te geven en in balans te blijven. Daarnaast hebben ze sneller last van stress, spanning en fysieke klachten als hoofdpijn, maag/darmklachten en allergieën. Ook hebben HSP’ers een groter risico op het ontwikkelen van psychische klachten en stoornissen als stemmingswisselingen, depressiviteit, angsten en verslavingen.

Hooggevoeligheid kan erg veel invloed hebben op onze school, ons werk, en onze relaties. In de huidige maatschappij wordt een hoge gevoeligheid vaak niet erg gewaardeerd. Hierdoor hebben veel mensen de neiging deze eigenschap te onderdrukken of te negeren.

Echter, door juist de eigenschap te erkennen en te accepteren, kan het in plaats van een valkuil juist uitgroeien tot een mooie kwaliteit. HSP’ers kunnen zich bijvoorbeeld erg goed inleven in het leven van anderen en goed waarnemen wat een ander nodig heeft. Ook kunnen HSP’ers intens genieten van het leven!

Heb jij hulp nodig bij hooggevoeligheid?

Wil je graag leren meer positieve waardering uit een hooggevoelig persoonlijkheid te halen, neem dan contact met het team van psychologen van E-Consulenza en maak een account. Je komt dan in gesprek met een professional die deskundig gespecialiseerd is in het onderwerp.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult