Angst voor de dood

De dood is een gebeurtenis wat zeker is voor ieder mens, maar wat nu als je er bang voor bent?

online therapie bij angst

Angst voor de dood

De allergrootste angst van de mens is sterven. Door het feit dat we bestaan, is er ook zoiets als sterfelijkheid. Voor sommige mensen is dit gewoon een gegeven, maar anderen kunnen hier bijna dagelijks mee bezig zijn. Dan spreken we van angst voor de dood, oftewel doodsangst. Deze angst kan je leven ernstig belemmeren.

Doordat de dood iets groots en onbekends heeft, en er meestal een taboe op rust, is het voor veel mensen iets beangstigend. Hierdoor kan je te bewust worden van je sterfelijkheid en van allerlei mogelijke risico’s die schuilen in de wereld om je heen. Dit kan vervolgens leiden tot onder andere vermijdingsgedrag, maar ook paniek- en angstaanvallen.
De angst hangt soms samen met, of uit zich in andere angsten. Denk hierbij aan vliegangst of rijangst, maar ook aan straatvrees (agorafobie) of angst voor ernstige ziekten (hypochondrie). Deze angsten worden allemaal gevoed met de gedachtes om een risico te lopen, en in de meest worst case scenario; om te komen te overlijden.

Hoe kan je hier het beste mee omgaan? Stap één bij dit soort angsten is vaak relativeren en gericht handelen. Echter blijft dat lastig omdat je ooit in je leven daadwerkelijk zult overlijden. Toch kan je dit wel proberen toe te passen. Stel jezelf de vraag waar je precies bang voor bent. Ben je bang voor een vervelende dood, ben je bang om anderen achter te laten, of ben je bang om vergeten te worden? Hier kunnen zoals je ziet nogal verschillende thema’s achter zitten. Als je meer duidelijkheid krijgt inzake je angst, kan je gerichter op zoek gaan naar manieren om hier beter mee om te gaan.

Ervaar je angst voor overlijdens en wil je er iets tegen doen? Boek een consult

Wil je graag hulp bij je angst(en), neem dan contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult