Nut van angst

Bang voor iets dat kan gebeuren? Lees hier alles over angst.

online therapie bij angst

Wat is het nut van angst

Bijna iedereen is weleens angstig. Dit kan een kleine onschuldige angst voor spinnen zijn, maar ook een hardnekkige angst voor bijvoorbeeld hoogtes waardoor het onmogelijk is om in een flatgebouw te wonen. Waarom hebben we deze angsten, wat is het nut van angst?

Door angstgevoelens ben je alert en bedachtzaam op mogelijk risico en gevaar. Je lichaam maakt zich paraat om te vechten of te vluchten. Er komen allerlei lichamelijke reacties op gang, zoals onder andere een versnelde hartslag, een verhoogde bloeddruk en spierspanning. Dit is het gevolg van de toename van adrenaline in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je extra kracht hebt om de gevaarlijke situatie te overwinnen of te ontvluchten. Heel gezond, en heel doeltreffend.

Echter, ook bij ongevaarlijke situaties (zoals een muis of spin in huis), of alleen al angstgedachten, kan deze angstreactie ontstaan. Door te vluchten of de situaties uit de weg te gaan bevestigen we de angst. Met als gevolg dat de angst sterker wordt. De angsten kunnen je ernstig gaan belemmeren en je leven zelfs gaan overheersen.

Hoe kun je angst overwinnen?

In dat geval is het raadzaam om je angsten onder ogen te komen, en te overwinnen. Voor tips zie het artikel ‘angsten overwinnen’ op onze website, of neem contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult