Nut van angst

Bang voor iets dat kan gebeuren? Lees hier alles over angst.

online therapie bij angst

Wat is het nut van angst

Bijna iedereen is weleens angstig. Dit kan een kleine onschuldige angst voor spinnen zijn, maar ook een hardnekkige angst voor bijvoorbeeld hoogtes waardoor het onmogelijk is om in een flatgebouw te wonen. Waarom hebben we deze angsten, wat is het nut van angst?

Door angstgevoelens ben je alert en bedachtzaam op mogelijk risico en gevaar. Je lichaam maakt zich paraat om te vechten of te vluchten. Er komen allerlei lichamelijke reacties op gang, zoals onder andere een versnelde hartslag, een verhoogde bloeddruk en spierspanning. Dit is het gevolg van de toename van adrenaline in je bloed. Dit zorgt ervoor dat je extra kracht hebt om de gevaarlijke situatie te overwinnen of te ontvluchten. Heel gezond, en heel doeltreffend.

Echter, ook bij ongevaarlijke situaties (zoals een muis of spin in huis), of alleen al angstgedachten, kan deze angstreactie ontstaan. Door te vluchten of de situaties uit de weg te gaan bevestigen we de angst. Met als gevolg dat de angst sterker wordt. De angsten kunnen je ernstig gaan belemmeren en je leven zelfs gaan overheersen.

Wat is het nut van angst en hoe kun je dit overwinnen?

In dat geval is het raadzaam om je angsten onder ogen te komen, en te overwinnen. Voor tips zie het artikel ‘angsten overwinnen’ op onze website, of neem contact op met E-Consulenza.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp