Concentratieproblemen

Strenge of vrije opvoeding? En hoe zit het met de ontwikkeling? Lees er hier over.

Therapie voor ouders

Concentratieproblemen kinderen

Iedereen heeft wel eens moeite om zich goed te concentreren op zijn taken. Zo kunnen ook kinderen last hebben om goed te kunnen concentreren. Waar wordt dit nu door veroorzaakt, en wat is het gevolg ervan?

Wanneer een kind concentratieproblemen heeft, komt dit meestal omdat hij/zij bezig is met andere dingen. Dit kunnen zowel leuke dingen, zoals een verjaardag zijn, maar ook vervelende dingen zoals een onzekerheid of ruzie. Ook motivatie kan van invloed zijn, of beter gezegd, een gebrek aan motivatie. Ook faalangst en onzekerheid kunnen ervoor zorgen dat er concentratieproblemen ontstaan.

Concentratievaardigheden is deels biologisch bepaald. Het ene kind kan zich makkelijker afsluiten voor prikkels uit de omgeving, en de ander laat zich makkelijker afleiden. Als dit in ernstige mate geldt, kan er sprake zijn van AD(H)D.

Concentratieproblemen moeten niet onderschat worden. Doordat het kind een opdracht maar half meekrijgt, kan het achterop raken, en de leerstof niet goed begrijpen. Daarnaast kan er frustratie en een negatief zelfbeeld bij het kind ontstaan. Hierdoor raakt het minder goed gemotiveerd, wat weer een negatief effect heeft op de concentratie.

Ook kan het zorgen voor sociale problemen. De klasgenoten kunnen het kind vervelend en onrustig vinden. Hierdoor kan het kind buiten de groep komen te staan.

Tips

Er kunnen vele verschillende redenen zijn waarom er concentratieproblemen ontstaan. Wat kan je doen om dit te verminderen, en kinderen leren zich beter te concentreren? Probeer de verschillende oorzaken van de concentratieproblemen te achterhalen. Zoek daarnaast naar oplossingen.

In de klas:

  • Plaats het kind wellicht op een andere, meer rustige plek. Zorg ook voor een rustige en ontspannen sfeer in de klas.
  • Bij wisselingen, kan het prettig voor het kind zijn om even een ontspanningsoefening tussendoor te doen, maar ook even bewegen of gek doen tussendoor kan helpen.
  • Geef bij ongewenst gedrag liever een positieve suggestie hoe het anders kan, in plaats van benoemen wat er niet goed is. Zeg bijvoorbeeld: “Als je nu je pen pakt en op deze pagina start, heb je een goed begin.”
  • Ook moet het voor het kind duidelijk zijn wat de opdracht is, en wat de verwachtingen zijn.
  • Uiteraard moeten dit realistische verwachtingen zijn, zodat het kind succeservaringen kan behalen en gemotiveerd en bevestigd wordt.

Thuis:

  • Ook is het belangrijk om thuis voldoende structuur en regels aan te bieden. Thuis kan een kind ook oefenen met concentratie in huiswerk, taken in huishouden of vrijetijdsbezigheden.
  • Zorg voor een rustige omgeving met niet te veel prikkels (druk behang, speelgoed, radio/tv aan).
  • Geef het kind waardering wanneer het zich goed inzet, en er korte momenten van concentratie zijn. Doe dit bijvoorbeeld door te zeggen: “Wat fijn dat je …X opdracht… zo geconcentreerd hebt uitgevoerd!”
  • Echter moet er thuis niet te veel nadruk op worden gelegd.
  • Als ouder is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te geven.

Ben je op zoek naar hulp voor concentratieproblemen bij kinderen

Wil je meer (specifieke) tips met betrekking tot concentratie, neem dat contact op met E-Conzulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult