Schoolprestaties en begaafdheid

Strenge of vrije opvoeding? En hoe zit het met de ontwikkeling? Lees er hier over.

Therapie voor ouders

Schoolprestaties en hoogbegaafdheid kind of peuter

Tegenwoordig hoor je steeds meer over hoogbegaafdheid. Waar wat houdt het nu precies in en hoe herken je dit?

Hoogbegaafdheid betekent dat er sprake is van een intelligentie quotiënt (IQ) boven de 130. Dit is slechts bij circa 2,5% van de mensen het geval. Echter, niet alleen een hoge IQ score is aan de orde. Ook andere kenmerken als creativiteit en doorzettingsvermogen spelen een rol bij hoogbegaafdheid.

De kenmerken van hoogbegaafdheid onderscheiden zich in leervermogen, gedrag en denkstijlen. Zo hebben hoogbegaafde kinderen en volwassenen bijvoorbeeld grote algemene interesses , een goed geheugen, grote behoefte aan autonomie, sterk rechtvaardigheidsgevoel, creatief denkvermogen en leiderschapstalent.

Ook denken en leren hoogbegaafde kinderen (en volwassenen) anders. Het is belangrijk dat onderwijs daarop aansluit. Zo denken zij onder andere vanuit het grote geheel (topdown thinking), veel meer in de diepte (deep level learning)en maken zij meer gebruik van beelddenken (visual thinking).

Online hulp bij schoolprestaties en hoogbegaafdheid van een kind of peuter

Ook lopen hoogbegaafde kinderen of peuters meer risico tot overprikkeling, door hun eigenschappen als nieuwsgierigheid, gevoeligheid en volharding. Dit kan zich soms uiten in gespannenheid, druk gedrag, en dwangmatig handelen, wat tot verkeerde diagnoses als autisme of ADD/ADHD kan leiden. Het is dus erg belangrijk om de kenmerken en het gedrag goed te interpreteren.

E-Consulenza staat graag voor je klaar met professioneel advies. Boek daarom voordelig en anoniem een consult online!

 

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.