Obsessief compulsief

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Obsessieve-compulsieve stoornis

Ik loop met één been op de stoep, en één been in de goot, en als ik dat niet doe, dan ben ik morgen dood. Ken je dat kinderliedje nog? Het zong heel lekker mee, maar als je er over nadenkt ging het liedje eigenlijk over iemand met een obsessieve-compulsieve stoornis.
Dit betekend dat je angst hebt dat als je bepaalde dingen wel of niet doet, er iets ergs zal gebeuren. Bijvoorbeeld dat als je je handen niet vaak genoeg wast, je ziek zal worden. Of als je dingen verliest, iemand dood zal gaan. En hoewel je misschien wel weet dat het niet zo werkt, blijft de angst.

Een dwangstoornis, bestaat uit de angst voor iets, dwanghandelingen die de angst verminderen, en het vermijden van situaties waarin je geconfronteerd wordt met die angst. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je bang bent dat iemand van wie je houdt doodgaat (de angst), dat je dit probeert te voorkomen door steeds te controleren of het gas wel uit is (dwanghandeling). Om dit niet steeds te moeten doen, vraag je je partner of hij dit voortaan wil controleren (vermijding). Daardoor blijft de angst bestaan.

Je kan uit deze vicieuze cirkel komen door te bekijken of de gedachte die de angst veroorzaakt wel klopt. Welke bewijzen heb je dat deze gedachte waar is? En welke bewijzen heb je dat die niet waar is?

Misschien weet je wel dat er niets is om bang voor te zijn, maar blijft de angst bestaan. Je gevoel en je verstand zeggen niet hetzelfde. Ken je die uitdrukking ‘eerst zien, dan geloven’? Wanneer je de situatie niet meer vermijdt, en de dwanghandelingen niet doet, zal je gaan ervaren dat je angst niet uitkomt. De angst wordt op een gegeven moment minder. Je doorbreekt de cirkel.

Online hulp bij obsessieve-compulsieve stoornis. Boek geheel anoniem een consult!

Dit klinkt misschien allemaal nog heel ingewikkeld. Gelukkig hoef je het niet alleen te doen. Wij kunnen je op weg helpen. Als je klachten zo erg zijn dat het je tegenhoudt om de dingen te doen die je wil doen, kan het zijn dat het goed is om hier behandeling voor te krijgen. Wij kunnen je dan op weg helpen, en tips geven waardoor het beter te handelen is.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult