Stigma

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Hulp bij Stigma

“Je stelt je aan”. “Dan slik je toch een pilletje?” “Je moet er niet teveel aandacht aan besteden, dan gaat het vanzelf wel weer over”. “Ach, wat zielig”. “Je moet ook gewoon eens normaal doen”. “Hij kan dat niet zo goed inschatten, want hij is psychisch niet helemaal 100”. “Een beetje thuis gaan zitten zeker, en de staatskas leegtrekken”. “Gelukkig dat het nu weer beter met je gaat, want in de tijd dat je er niet was heeft het werk zich wel weer opgestapeld.”

Als je griep hebt, meld je je gewoon ziek. Maar als je psychisch even niet lekker in je vel zit, is dat een stuk lastiger uit te leggen aan je baas.

Als je vertelt dat je je depressief voelt, vertellen anderen je dat je het niet zo zwaar moet zien, de deur uit moet, en dat het allemaal wel goed komt. Terwijl je zo graag een arm om je schouder wilde.

Als je een been breekt, ga je naar de dokter. Maar als het je even te veel wordt, is de drempel om daar hulp voor de zoeken heel hoog.

Gek eigenlijk, toch?  Bijna de helft (42,7%) van de Nederlanders krijgt ooit in zijn of haar leven te maken met een psychische stoornis. En dan hebben we het nog niet eens over lichte klachten, zoals stress en somberheid, die niet onder een diagnose vallen. Iedereen heeft wel eens een periode dat het niet zo lekker gaat. En toch lijkt het alsof de samenleving verwacht dat we altijd sterk zijn en doorgaan. Misschien verwacht je dat ook wel van jezelf, en neem je je eigen klachten niet serieus.

Iedereen heeft zijn sterke en zwakke kanten. Het is een levenslang proces om je sterke kanten naar voren te halen en aan je zwakke kanten te werken. Dat gaat niet zomaar. Daar moet je aan werken. Maar dan moet je jezelf wel serieus nemen, en aandacht hebben voor wat je nodig hebt. Misschien kunnen we dat proces wat meer gaan zien als een onderdeel van het leven, in plaats van het te beschouwen als zwakte.

Heb jij last van stigma en zoek je online hulp? Boek een consult

Heb jij psychische klachten, en wil je weten hoe je kan reageren op vooroordelen? Hik je er tegenaan om hulp te zoeken? Of wil je niet per se naar een psycholoog, maar vraag je je af of er nog andere mogelijkheden zijn om aan jezelf te werken? Wil je meer informatie over hoe jij stigma tegen kan gaan? Laat het ons weten. Wij willen er samen met jou alles aan doen om van vooroordelen iets te maken waar onze kinderen later in de geschiedenisboeken over leren.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult