Gedragsproblemen

Strenge of vrije opvoeding? En hoe zit het met de ontwikkeling? Lees er hier over.

Therapie voor ouders

Gedragsproblemen bij kinderen

Gedragsproblemen zijn ook wel ongewenste gedragingen die voor het kind en hun directe omgeving vervelend en storend kunnen zijn. Voorbeelden van gedragsproblemen zijn onder andere agressief gedrag, driftig zijn, ongehoorzaamheid, vernielingszucht en pesten.

In de psychologie maken we hierbij onderscheid tussen internaliserende en externaliserende gedragsproblemen. Internaliserende gedragsproblemen betekent vaak een overcontrole over de emoties. Door bepaalde stressfactoren en emoties gaan zij over controleren. De emoties worden naar binnen gericht en leiden tot innerlijke onrust. Voorbeelden hiervan zijn terugtrekken uit sociale contacten, angst, depressie, of psychosomatische klachten zoals buikpijn of hoofdpijn.
Bij externaliserende gedragsproblemen is er juist te weinig controle over de spanning en emoties. Ze worden uit geageerd. Kinderen met externaliserende problemen hebben vaak conflicten met hun omgeving. Denk hierbij aan agressief gedrag, overactief gedrag, pesten of ongehoorzaamheid.

Typen gedragsstoornissen

Kinderen laten op verschillende momenten in hun ontwikkeling lastig gedrag zien. Dit is normaal. Een tweejarige kan bijvoorbeeld regelmatig slaan, of bijten. Ook driftbuien zijn bij een jong kind geen gekke verschijning. Ieder kind is dus wel eens lastig of ongehoorzaam.

Echter, bepaald lastig gedrag kan aanhouden, en voor problemen gaan zorgen. Wanneer gedragsproblemen of ongewenst gedrag langer dan zes maanden aanhoudt, kan het zijn dat er sprake is van een gedragsstoornis.

Er zijn twee typen gedragsstoornissen te onderscheiden; de oppositineel-opstandige gedragsstoornis en de antisociale gedragsstoornis. De oppositioneel-opstandige gedragsstoornis (Oppositional Defiant Disorder [ODD]) betekent dat het kind langdurig negatief, vijandig, en openlijk ongehoorzaam gedrag laat zien.

Bij de antisociale gedragsstoornis (Conduct Disorder [CD]) gaat het meer om het herhalende patroon van de grondrechten van anderen schaden of de sociale normen overtreden. Denk hierbij aan agressie richting mensen en/of dieren, vernieling van eigendommen, onbetrouwbaarheid, diefstal en ernstige schending van regels.

Door middel van psychologisch onderzoek kan er worden vastgesteld of het daadwerkelijk om een van deze gedragsstoornissen gaat. Vervolgens kan er door middel van behandeling geprobeerd worden om het probleemgedrag te verminderen.

Gedragsproblemen bij kinderen oplossen? Vraag online advies aan

Als dit probleemgedrag langer dan zes maanden aanhoudt, kan je wellicht spreken van een gedragsstoornis. Boek een consult en wij geven jou alle advies die je nodig hebt.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult