Zelfbeeld en vertrouwen

Moeite met grenzen stellen of je mening delen? Kom voor jezelf op.

therapie bij Assertiviteit

Assertief worden

We horen het steeds vaker. Het is belangrijk om assertief te zijn. Maar wat houdt het nu precies in, en wanneer ben je nu eigenlijk assertief, en wanneer niet?

Assertiviteit betekent het uiten van je eigen gedachten, gevoelens en meningen op een directe, maar eerlijke wijze, waarbij je je gesprekspartner in zijn waarde laat. Je maakt hierbij gebruik van goede communicatie vaardigheden, de ik-boodschap, complimenten geven en ontvangen, en nee (durven) zeggen.

Met assertiviteit heb je meer zelfvertrouwen. Door assertief te worden, durf je eerder voor jezelf op te komen.

Je vindt een balans tussen de sub-assertiviteit en (passief-)agressiviteit, waarbij men conflicten vermijdt, onderhuidse spanning opbouwt, geen respect heeft voor de ander, dominant is, te veel kritiek geeft of zijn stem verheft.

Bovenstaande gewoonten kan je leren aanpassen door eens stil te staan bij je wijze van communiceren. Vervolgens probeer je eens een kleine verandering door te voeren. Geef eens een assertieve reactie aan iemand in een situatie waar er niet zo veel van afhangt. Bijvoorbeeld als er iemand voorkruipt in de supermarkt.

Stel je gelijkwaardig op, denk aan je houding en denk aan wat je wilt bereiken. Benoem waarom de situatie voor jou een probleem is, en wat je verwacht van de ander. Belangrijk is dus dat je de confrontatie aangaat, zonder dat je dominant of boos bent.

Wil je leren assertiever te worden om hier meer stappen in te zetten, neem dan contact op met E-Consulenza.

Wat anderen onder ook opzochten

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult