Zelfbeeld verbeteren

Moeite met grenzen stellen of je mening delen? Kom voor jezelf op.

therapie bij Assertiviteit

Werken aan je zelfbeeld

Met zelfbeeld bedoelen we het beeld dat je over jezelf hebt. Of je een goed zelfbeeld hebt, hangt sterk af van je zelfvertrouwen (het vertrouwen dat je hebt in jezelf) en je eigenwaarde (vinden dat je de moeite waard bent). Allemaal woorden die bijna hetzelfde betekenen, en allemaal invloed op elkaar hebben. Dat er toch verschillende woorden voor bestaan, komt omdat deze woorden soms iets kunnen zeggen over de oorzaak waarom je je soms niet goed voelt over jezelf, en over het gevolg daarvan.

Als je een goed zelfbeeld hebt, dan vind je van jezelf dat je best wel oké bent. Dat betekent niet dat je arrogant bent, maar het betekent wel dat je eigenschappen hebt waar je tevreden over bent. Als je een laag zelfbeeld hebt, dan zijn er eigenschappen die je graag zou willen hebben, maar waarvan jij vindt dat je ze niet of niet genoeg hebt.

Vraag je eens af: welke eigenschappen vind jij belangrijk om te hebben? Stel je eens voor dat je later oud en bejaard bent, en je in je schommelstoel terugkijkt op je leven. Wat vind je belangrijk dat je dan gedaan hebt? Wat voor persoon wil je zijn?

We hebben vaak de neiging om onszelf te vergelijken met anderen. We houden ons vaak meer bezig met hoe andere mensen willen dat we zijn, dan wat we zelf belangrijk vinden. Daardoor probeer je een persoon te zijn die je helemaal niet bent. En daar krijg je een slecht zelfbeeld van. Bovendien zijn mensen geneigd om eerder naar hun negatieve eigenschappen te kijken dan naar hun positieve eigenschappen. Kijk eens naar wie jij echt bent, als uniek persoon, niet in vergelijking met anderen. Wat zijn jouw positieve eigenschappen?

Wil je er graag aan werken om je Zelfbeeld te verbeteren?

Moeilijk om te bedenken hoe je je zelfbeeld kunt verbeteren? Laat het ons weten, dan hebben wij nog wel wat tips en adviezen om een beter zelfbeeld te krijgen. Boek een consult!

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.