Gedrag peuters

Strenge of vrije opvoeding? En hoe zit het met de ontwikkeling? Lees er hier over.

Therapie voor ouders

Gedragsproblemen bij peuters

De peutertijd is vaak leuk. Maar het kan ook een moeilijke tijd voor ouders zijn. Het kind ontwikkelt zich sterk en zal veel dingen gaan uit proberen. Een peuter leert rollen, kruipen en lopen. Ook leert het fijne motorische vaardigheden, de taalvaardigheden en de sociale rollen.
Wat is gewoon peutergedrag, en wanneer is het een gedragsprobleem? En, hoe ga je om met gedragsproblemen ?

Een veelgehoorde uitspraak is; ‘Ik ben twee, en ik zeg nee’. Ook willen ze graag alles ‘zelf doen’. Dit wordt ook wel de peuterpuberteit genoemd. Hoe frustrerend het soms ook kan zijn voor de ouders, het is een belangrijke fase voor de peuter. Het is de eerste stap naar individualisatie en zelfstandigheid. De peuter ontdekt zijn eigen persoon, met eigen mening en eigen wil.
Peuters zijn goed in het uit testen van hun omgeving, en hun ouders. Door uit testen leren ze oorzaak en gevolg te koppelen, en snappen ze steeds beter de wereld om hen heen. Dit is dan ook een normale en gezonde ontwikkeling.

Toch kan een peuter soms erg koppig zijn. Dit is afhankelijk van het karakter van de peuter. Ook kan er wellicht meer aan de hand zijn. Erg koppig gedrag kan er bijvoorbeeld op wijzen dat er te hoge eisen aan het kind gesteld worden. Hierdoor gaat het zich verzetten. Maar ook te veel vrijheid en te weinig grenzen kan voor dit dwarze gedrag zorgen.

Hoe vind je dan een balans in de grenzen stellen naar je peuter? Het vraagt veel geduld, maar ook duidelijke grenzen en consequent gedrag van de ouders. De peuter moet de ruimte krijgen om de dingen op zijn/haar manier te doen. Maar tegelijkertijd moet het leren dat niet alles kan gaan zoals hij/zij wil.

Advies en tips over gedragsproblemen bij peuters?

Heb je vragen over het gedrag van je peuter, boek dan een consult bij E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult