Paniekaanvallen

Bang voor iets dat kan gebeuren? Lees hier alles over angst.

online therapie bij angst

Paniekaanvallen

Je voelt je hart bonzen. Het zweet breekt je uit. Je wordt misselijk en licht in het hoofd. Alles lijkt ineens heel onwerkelijk en je wordt bang. Een paniekaanval is een plotselinge, heel sterke angst die je zomaar lijkt te overvallen. Je bent bang om de controle te verliezen, om gek te worden of misschien wel om dood te gaan.

Een paniekaanval wordt soms door een kleine gebeurtenis uitgelokt, vaak zonder duidelijke aanleiding. Overbelasting, oververmoeidheid, angst voor gevaar of voor een ziekte kunnen een rol spelen. Vaak zakt de paniek snel weg en komt het niet meer terug.

Maar als je eenmaal een paniekaanval hebt gehad, kan je bang worden dat het weer gebeurt. Je bent dan steeds op je hoede voor seintjes die kunnen betekenen dat je weer een aanval krijgt, zoals duizeligheid, misselijkheid, zweten en trillen. Doordat je gespannen bent, krijg je sneller lichamelijke sensaties die je kan interpreteren als een signaal dat er weer een paniekaanval komt. Zo kom je terecht in een vicieuze cirkel van spanning, lichamelijke sensaties, gedachten en angst.

Het is belangrijk om je te blijven bedenken dat het de angst is die je paniekaanval veroorzaakt, en dat er niet iets ernstigs aan de hand is met je lichaam. Bedenk je dat het niet erg is dat je een paniekaanval hebt, dat je het aankan, en dat het vanzelf weer overgaat. Een paniekaanval kan heel intens en beangstigend zijn, maar het is niet gevaarlijk. Stel jezelf gerust en wacht af tot het weer afzakt. Zorg dat je rustig blijft ademen en leid jezelf af.

Paniek is een intense vorm van angst

Paniek is vaak goed te behandelen. Loop er niet meer voor weg, maar kom erachter of het echt nodig is om bang te zijn. Boek een consult online!

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult