Vreemd gaan

Lees hier over veelvoorkomende problemen en wat jij zou kunnen doen.

online therapie bij relaties

Mijn man of vrouw gaat vreemd

Bijna iedereen zal het ermee eens zijn; vreemdgaan is geen goede situatie in een relatie. Toch gaan een heleboel mensen in een relatie wel eens of regelmatig vreemd. Het is lastig om cijfers te noemen. Onderzoeken laten erg verschillende cijfers zien. Dit komt onder andere omdat niet veel mensen toegeven wel eens vreemd te gaan.

Wat wordt er precies verstaan onder vreemdgaan? De meningen zijn hier nogal over verdeeld, daarbij verschilt het ook per cultuur, maar ook per koppel. Sommige stellen hebben een open relatie, waarbij (seksueel) contact met een ander dan de originele partner geen probleem is. Ook bestaat er zoiets als cyberseks. Hierbij ontbreekt rechtstreeks seksueel contact, maar zien veel mensen dit wel als vreemdgaan. Ook kan je emotioneel vreemdgaan. Dit betekent dit zozeer dat je seksueel contact hebt met iemand, maar dat je verliefde gevoelens voor iemand ervaart, of erg veel intieme momenten hebt met iemand anders dan je originele partner.

De manieren van vreemdgaan kunnen dus erg divers zijn. Ook de motieven kunnen erg verschillend zijn. Een lange afwezigheid van de partner verhoogt vaak het risico. Ook kan de sleur in een relatie zorgen voor het aanwakkeren van nieuwsgierigheid naar (seksueel) contact met een ander. Ook kan iemand vreemdgaan om er vervolgens over op te scheppen in zijn/haar omgeving. Maar meestal bestaat de reden uit onder andere sociaal-emotioneel ontevredenheid bij één van de partners.

Wanneer de waarheid van het vreemdgaan uit komt, verbreekt bijna de helft van de partners de relatie. Maar wat kan je doen als je de relatie wilt behouden?

  • Ga op zoek naar onderliggende problemen van ontevredenheid. Maak dit bespreekbaar.
  • Zie het als jullie gedeelde verantwoordelijkheid om de relatie weer te verbeteren.
  • Ga op zoek naar een onpartijdige derde, om goede gesprekken te voeren.

Je denkt aan vreemd gaan, wat moet je doen?

Wil je meer informatie over vreemdgaan, of hulp om jullie relatie te verbeteren, neem contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult