Trauma

Omgaan met traumatische gebeurtenissen is erg moeilijk. Lees er hier meer over.

gebeurtenissen

Traumaverwerking

Nadat je een heftige gebeurtenis hebt ervaren wat voor jou gevaarlijk voelde (lichamelijk of psychisch) kan het zijn dat de overlevingsenergie nog actief blijft in je zenuwstelsel, ook als het letterlijke gevaar al geweken is. Als dit niet ontladen wordt, heb je het idee dat je nog steeds in gevaar verkeert. Het zenuwstelsel wordt steeds opnieuw geactiveerd om te vechten of vluchten. Dit kan je zenuwstelsel niet aan, het gevolg is dat je lichaam een uitweg zoekt; je ervaart traumasymptomen.

Vaak ontstaan er kort na de gebeurtenis al symptomen. Denk hierbij aan hyperactivering, stress, slaapstoornissen, flashbacks, nachtmerries, immobiliteit (hulpeloosheid). Er kunnen gevoelens ontstaan van schaamte, angst en schuld.
Bij geen verandering van de situatie ontstaan er naar verloop van tijd nog meer symptomen. Denk hierbij aan geheugenproblemen, overdreven schrikreactie, gevoeligheid voor licht/geluid, angsten, hyperventilatie, spierkrampen, hartkloppingen, vermoeidheid, depressies, onverschilligheid etc.

Een reactie op de traumatische gebeurtenis is normaal. Na een traumatische gebeurtenis treedt een normaal verwerkingsproces op. Echter, blijven de symptomen langer aanhouden, dan kan er sprake zijn van PTSD; Posttraumatic Stress Disorder; post traumatische stress syndroom.

Door middel van traumagerichte cognitieve gedragstherapie of EMDR therapie (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) kan er worden gewerkt aan het oplossen en verminderen van de angstklachten.

Online hulp bij een trauma of traumaverwerking

Voor hulp bij traumaverwerking, neem contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult