Woede

Omgaan met traumatische gebeurtenissen is erg moeilijk. Lees er hier meer over.

gebeurtenissen

Woede problemen

Woede is een emotie die optreedt als iemand tegengehouden wordt, of als bijvoorbeeld zijn grenzen overschreden worden. Dit kan zich uiten in woorden zoals schelden en schreeuwen, maar ook in daden van fysiek geweld zoals slaan, schoppen of het gebruik van wapens.

Veel mensen ervaren wel eens een vorm van woede. Milde vormen zijn bijvoorbeeld ergenis, prikkelbaarheid, of irritatie. Gematigde vormen zijn boosheid of kwaadheid. De sterke vormen uiten zich in driftbuien, woedeaanvallen of razernij.
De vorm van woede die optreedt hangt af van de sterkte van de prikkel, van iemands persoonlijkheid maar ook van diens algehele toestand. Die toestand is afhankelijk van bijvoorbeeld vermoeidheid, honger,pijn of ziekte, maar ook hormonale veranderingen zoals PMS, menopauze of een verhoogd testosteronniveau kunnen de uiting van woede verhogen.

Woede verhoogt de bloeddruk, en laat het hart sneller kloppen. Het lichaam reageert natuurlijk alsof er gevaar dreigt. Het is ook heel gezond om een bepaalde mate van boosheid te uiten. Dit lucht namelijk op, en houdt je gevoelsleven in evenwicht. Als je je boosheid namelijk niet uit, dan kan het gaan vreten aan je. Opgekropte boosheid kan leiden tot zelfbeschadigend gedrag. Denk hierbij aan iets redelijk onschuldigs als nagels bijten, maar ook aan een ernstige reactie zoals het snijden in het eigen lichaam.
Ook is het belangrijk dat je de boosheid richt op die- of datgene wat je boos heeft gemaakt. Wanneer dit niet het geval is, spreken we van destructief agressief gedrag; zoals wraak of het pesten van onschuldigen.

Hulp nodig bij woede problemen of het uiten van boosheid?

Heb je problemen met het uiten van je boosheid op de juiste manier, of lijd je onder de gevoelens van boosheid, neem dan contact op met E-Consulenza.

Boek direct een consult

Boeken
E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp
anoniem je vraag stellen aan online psychologen
×

Registreer je anoniem

Vul hieronder je gewenste gegevens anoniem in. Je ontvangt van ons een e-mail om je account te activeren zodat je direct een consult kunt aanvragen.

Je persoonlijke gegevens worden gebruikt om je ervaring op deze site te ondersteunen, om toegang tot je account te beheren en voor andere doeleinden zoals omschreven in onze privacybeleid.

Boek een consult