ik voel me somber

Ik ben depressief

Het kan heel goed dat je op een bepaald punt in je leven denkt; ‘Ik ben depressief’. De kans dat je ergens gedurende je leven een depressieve episode ontwikkelt is namelijk 1 op 7. Het is één van de meest voorkomende psychische stoornissen.
Als je je depressief voelt, kan je van verschillende klachten last hebben. Denk onder andere aan erge vermoeidheid, verminderde eetlust, verminderde energie, negatieve gedachten en slapeloosheid. De vele mogelijke symptomen kunnen verschillen per persoon. Een erg belangrijke vraag is; belemmeren de depressieve gevoelens je in je dagelijkse functioneren, en ervaar je psychisch lijden?

Een depressieve episode kan niet altijd verklaard worden. Soms voel je je somber, zonder aanwijsbare of duidelijke aanleiding. Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen. Denk hierbij aan persoonlijkheidsproblematiek, omgevingsfactoren, maar ook zoiets ‘simpels’ als een vitaminetekort.

Het is soms moeilijk uit te leggen aan een buitenstaander wat je voelt, en waarom je somber of vermoeid bent. Belangrijk is om in ieder geval goed naar je eigen lichaam te luisteren, en jezelf serieus te nemen.

Hulp bij het gevoel: "Ik ben depressief"

Als je last hebt van bovenstaande klachten, en je ondervindt er regelmatig last van, neem dan contact op met E-Consulenza voor meer advies en hulp.