Verslaving

Hoe om te gaan met verslaving, eetstoornissen, schaamte voor je lijf en meer...

overige therapie bij klachten

Verslavingsproblemen verhelpen

Een mens kan aan veel dingen verslaafd zijn. Verslaving is een begrip waar veel verschillende opvattingen over bestaan. Het wordt ook wel gezien als ziekte, gewoonte, ondeugd of maatschappelijk probleem. Maar wat houdt het nu eigenlijk in?

Verslaving is een toestand waarbij iemand fysiek en/of mentaal van een gewoonte of middel afhankelijk is. De gebruiker kan dan moeilijk zonder datgene waar het om gaat. Als het niet gebruikt wordt ontstaan er ontwenningsverschijnselen. Ook is het gedrag van de gebruiker vooral gericht op het verkrijgen of gebruiken van het middel, ten koste van andere activiteiten, verplichtingen of relaties. Bij een verslaving is het ‘willen’ veranderd in ‘moeten’ gebruiken. Je kan niet meer zonder, je bent afhankelijk.

Hierbij maken we onderscheid in geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Bij geestelijke afhankelijkheid verlangt de gebruiker steeds sterker naar het middel en voelt hij zich zonder niet meer prettig. Dit is vooral het geval bij regelmatig gebruik. Je kan hierbij denken aan alcohol, drugs, maar ook aan koffie.
Bij lichamelijke afhankelijkheid gaat het vooral om de ontwenningsverschijnselen. Het lichaam protesteert als het gebruik stopt.

Verslaving of verslavingsproblemen laten verhelpen

Afhankelijkheid  is niet het enige gevolg of risico van middelengebruik. Er kunnen vele andere negatieve gevolgen ontstaan door verslaving. Denk aan problemen in de samenleving, zoals agressie op straat of geweld in de thuissituatie en ongelukken op het werk of in het verkeer.

Herken je jezelf of iemand in je omgeving in bovenstaande situatie, en wil je hierbij hulp om de verslaving tegen te gaan, neem dan contact op met E-Consulenza.

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp