Somber en verdrietig

Lees hier alles over problemen thuis, op school of met je vrienden.

Depressie, somber en verdriet bij jongeren

In Nederland krijgen veel mensen te maken met een depressie. Hieronder zijn ook veel jongeren. Echter worden depressies bij jongeren vaak niet erkend. De klachten die zij ervaren – dwars en emotioneel gedrag – worden vaak toegeschreven aan de puberteit. Hierdoor krijgen ze niet de hulp die nodig is om om te gaan met de depressie die zij ervaren.

Iedereen heeft wel eens een periode waarin hij zich minder goed voelt, soms zelfs zonder aanwijsbare reden. Echter, wanneer deze periode langer duurt dan twee weken, en niets de somberheid kan doorbreken, kan er sprake zijn van een depressie. Denk hierbij aan symptomen van neerslachtigheid, somberheid, lichamelijke klachten, vermoeidheid, concentratieproblemen en een slecht zelfbeeld.

Somber gevoel en verdriet bij jongeren ervaren vaak dezelfde symptomen

Jongeren ervaren vaak dezelfde symptomen. Echter laten zij in eerste instantie vaak gedragsproblemen en leerproblemen zien. In de periode tussen 12 en 18 jaar vinden veel veranderingen plaats met betrekking tot lichamelijke en emotionele aspecten. Hierdoor kan de jongere het overzicht kwijtraken, en vastlopen.

Het kan dan erg belangrijk voor de jongere zijn om hierover te praten. Tijdens een goed gesprek met een vertrouwenspersoon kan er worden geprobeerd meer overzicht, rust en balans te vinden. Het is belangrijk dat de klachten van de jongere serieus worden genomen, en de jongere ergens terecht kan.

Dé online specialist in hulp bij depressie bij jongeren

Als online psycholoog werken wij met professionals die jou kunnen helpen. Stel jouw vraag online en geef eenvoudig aan waar je hulp bij nodig hebt. Dat kan geheel anoniem!

E-Consulenza is aangesloten bij NVO
E-Consulenza is aangesloten bij NIP
E-Consulenza is aangesloten bij Stichting kwaliteitsregister jeugdzorg
e-consulenza is aangesloten bij NVGzp